HVAC

hvac

Pojam HVAC je skraćenica od:

H – heating
V – ventilation
A – air
C – conditioner

(prevod: grejanje, ventilacija i klimatizacija).
Naša preporuka je svakako da se kod odabira HVAC opreme i uređaja posavetujete sa stručnim licem. Ono što možete uvek sami da prepoznate je kvalitet tako što ćete izvršiti upoređivanje te opreme i uređaja na osnovu efikasnosti i laički proceniti koja je dobra, bolja ili najbolja oprema za grejanje i hlađenje.

Često ćete nailaziti na oznake koje Vam kao pojmovi moraju biti jasnije:

• SEER
• AFUE
• HSPF

SEER – znači sezonski odnos energetske efikasnosti; odnosno daje godišnju meru efikasnosti klima uređaja. Veći brojevi troše manje energije.
AFUE – znači kolika je godišnja efikasnost korišćenja goriva. Veći brojevi troše manje energije.
HSPF – znači koliki je sezonski faktor učinka grejanja. Veći brojevi troše manje energije.

unutrasnja-spoljna

ZAŠTO JE VAŽNO ODABRATI SISTEM PRAVE VELIČINE KOJI ODGOVARA POTREBAMA I PROSTORU U KOJI SE POSTAVLJA?

Kada smo konstatovali da postoje razne i različite vrste opreme i njihove ocene efikasnosti, a da bismo bolje shvatili koji sistem odgovara našem prostoru moramo uzeti u obzir veličinu opreme i uređaja.
Jedna od najvećih greški koju ljudi naprave je kada sami biraju HVAC sistem je da imaju potrebu da traže veći sistem od onoga koji im je potreban, što dovodi do višestrukih problema.
Vlažnost! – jedan od faktora koji je od velikog uticaja kada se govori o hlađenju doma. Sistem za hlađenje koji je prevelik će brzo ohladiti temperaturu u prostoru, ali neće raditi dovoljno dugo da ukloni potrebnu količinu vlage iz vazduha. Ovo može dovesti do toga da vazduh u prostoru bude hladan, ali sa druge strane postaje vlažan, pa čak i sa mirisom.
Da biste se oslobodili osećaja da je vazduh u Vašem prostoru „lepljiv“, na kraju ćete smanjivati termostat, zbog čega će uređaj raditi duže, što svakako nije dobro za Vaš budžet – povećavaju se računi za struju.
Ono što takođe može biti vrlo neprijatno za Vas je da se u prostoru u kojem boravite zbog vlage pojave buđ i plesni.
Uređaj odgovarajuće veličine će raditi dovoljno dugo da ukloni neophodnu količinu vlage iz vazduha, pa će Vam na taj način omogućiti da uživate komociju u svom domu ili prostoru sa višom postavkom termostata, što vam na kraju štedi novac.

https://klimapingvin.rs/wp-content/uploads/2022/06/leto.png

Kako proceniti koji je pravi Sistem za Vaš dom?

Da biste razumeli koji Sistem (oprema i uređaj) odgovara Vašem prostoru, bez obzira da li se isti instalira od nule ili nadograđujete postojeću jedinicu, moraćete da izračunate opterećenje tog prostora.
„Opterećenje“ prostora / kuće delimično zavisi od kvadrature. Ali!, pravi proračun opterećenja ide i mnogo dublje u suštinu procene. Tačno određivanje opterećenja uključuje: konstrukciju zgrade; orijentaciju na sunce; koja je i kakva izolacija;
broj, veličinu i raspored prostorija; broj, veličinu i raspored prozora i vrata; vrste prozora i vrata (termička efikasnost); broj i raspored spratova (ako je kuća u pitanju ili zgrada); klimatske uslove itd.
Postoji mnogo uslova i preduslova koji se stavljaju na razmatranje kada se ugrađuje neki Sistem (ovo je naročito bitno ako se to tiče ugradnje toplotnih pumpi).
Zbog svega navedenog najbolje je angažovati profesionalce koji će uključiti svoje znanje i veštine kako biste se kroz buduće vreme osećali bezbedno u svom domu, a potrošnja energije bila optimalna i u skladu sa očekivanjima koja su Vam predočena, što povlači i uštede u novcu na mesečnom, pa onda na godišnjem nivou.

spoljne
Mogućnost plaćanja u gotovini, karticama, na rate, putem čekova i administrativne zabrane.

Kontaktirajte nas za ponudu

Kontaktirajte nas za ponudu

Kontakt

011/3565-133
Hajduk Veljkova 1, Rakovica, Beograd

Servis i servisna podrška

© (Copyright) Klima PINGVIN 2024