klima uređaji4. septembra 2023.

Klima uređaji u učionicama

Početak školske godine je veliki stres i za roditelje i za decu. Iz potpuno opuštene varijante, produženih noćnih sati pred TV-om, ili za kompjuterom, a bez velikih obaveza klinci praktično preko noći moraju da se „pozdrave“ sa takvim načinom življenja i vrate svojim obavezama. Roditelji sa druge strane u potrazi za knjigama i kupovinom drugog školskog pribora, primećuju da su im deca preko raspusta izrasla i prerasla i odeću i obuću, a hladnije vreme svakako ne ide na ruku: treba obaviti velike kupovine i spremiti se za jesen.Deci želimo uspešan početak nove školske godine i da se što pre priviknu na obaveze koje ih čekaju u klupama, a roditeljima da „prežive“ septembar bez velikih materijalnih troškova.

Mi ćemo kao i uvek učionicu i đake posmatrati sa naše strane profesije: kako najispravnije montirati klima uređaj, a da ne izazove više štete nego što bi dao koristi. Kao što smo pisali i u članku o vrtićima, i ovde je najbitnije da se dobro proceni i izabere mesto postavljanja zidne klime. Treba izbegavati direktan kontakt izduvavanja vazduha iz klime, ili birati manje štetan položaj.

Uvek savetujemo da klima bude uključena dok nikoga nema u prostoriji – pred početak nastave, ili između prve i druge smene; (ipak pričamo o učionici koja ponekad broji i preko tridesetak đaka), ali kada je neophodno da bude uključena i dok traje nastava, preporučujemo postavljanje usmerivača vazduha za klimu. Za nepunih 1.700,00 dinara, problem od neprijatnosti koji klima može izazvati duvanjem hladnog vazduha direktno u neku decu će se potpuno izbeći, a nastava će biti mnogo prijatnija.

Takođe, preporučujemo i da se temperatura u hlađenju podesi na racionalnu, kako deca ne bi bila izložena velikim oscilacijama u temperaturama (velika razlika u temperaturi spoljašnje i unutrašnje gde se prostor rashlađuje).

I ono što uvek i svima naglašavamo – klima nije štetna i treba iskoreniti ovu vrstu predrasuda koja i dalje postoji u narodu. Štetne su zaprljane klime koje se redovno ne servisiraju. U učionicama, kao i u vrtićima prema nekim našim procenama i iskustvima koje imamo sa terena, neophodno je redovno održavanje (servisiranje) klima uređaja minimum dva puta godišnje.

Na ovaj način se štiti zdravlje onih koji provode vreme u zatvorenom prostoru, a kontrolom i čišćenjem klima uređaja produžava se vek trajnosti same klime.

Photo image: Malta Union of Teachers

Kontaktirajte nas za ponudu

Kontaktirajte nas za ponudu

Kontakt

011/3565-133
Hajduk Veljkova 1, Rakovica, Beograd

Servis i servisna podrška

© (Copyright) Klima PINGVIN 2023