klima uređaji4. septembra 2023.

Inverter klima VS On-off klima

Već smo pisali o inverter i on-off („običnim“) klimama; pa ćemo se ovog puta potruditi da napravimo poređenje za oba tipa klima.

Do pre nekoliko godinu dovoljno je bilo da odemo u prodavnicu, vidimo klimu koja nam se sviđa (najčešće po ceni, a potom i dizajnu) i da je kupimo. Nismo se previše upuštali u teoretisanje sa prodavcima koji je to tip klime, koje su joj mogućnosti (osim što nas je intresovalo može li da ohladi prostor neke naše kvadrature koju imamo). Vremena se menjaju! Ni sada ne znamo baš mnogo o tome, ali smo načuli da u prodavnici treba da pitamo kakva je to klima: inverter ili „obična“.

Prva razlika koju treba istaći da postoje bitne razlike u performansama ovih klima: što bi u najprostijem objašnjenju bilo jedan tip klima uređaja je ekonomičniji od drugog tipa. Kada kažemo ekonomičniji, mislimo pre svega na uštedu u troškovima električne energije koja dostiže značajnih 40%.

Sad kada smo već načeli ovu temu i istakli bitnu osobinu u uštedi energije u korist inverter klima uređaja, dodajemo na to i da inverter klima uređaje možemo koristiti tokom cele godine, dok on-off klima uređaje možemo korisiti u letnjem periodu za hlađenje prostorija, ili za dogrevanje u prelaznim periodima, pod uslovom da spoljna temperatura ne prelazi ispod -5⁰C.

Inverter klima uređaji su skuplji od on-off klima uređaja, ali kroz buduće korišćenje tokom cele godine, a u odnosu na potrošnju električne energije, svakako će nam se brzo isplatiti. Invertere ćemo najbolje „uposliti“ i dostići njihovu ekonomičnost ako ih pustimo da rade 24 sata. Ovo je praktično „pametna mašina“, koja je tako konstruisana da konstantno izračunava uslove rada (zadata temperatura, unutrašnja temperatura, spoljna temperatura), pa će na osnovu toga upravljati brojem obrtaja procesora i pritiscima na kojima radi. Na ovaj način će obezbediti maksimalnu uštedu energije, a oscilacije u odnosu na traženu temperaturu (koju smo joj zadali) će biti u jako blagom odstupanju u toku rada.

Inverter klima uređaji rade na maksimumu kapaciteta čim ih uključimo i tako brže postignu željenu temperaturu. Odmah nakon što postignu tu željenu temperaturu, prilagođavaju sse radu u niskom kapacitetu kako bi je održavali. Kod on-off klima uređaja situacija je prilično drugačija, jer on-off klima uređaj mora konstantno da uključuje kompresor da bi održao temperaturu prostorije.

Sada kada smo pojasnili osnove za funkcionisanje obe vrste klima uređaja, u korist invertera možemo dodati da u ponudi ima modela koji su opremljeni i WiFi modulima, da mogu da rashlađuju prostore kada je spoljna temperatura čak i 50⁰C, uz ovlaživanje i prečišćavanje vazduha. Sve su ovo neke karakterne osobine koje možete dobiti „u paketu“ ako se opredelite za inverter, dok je on-off narodski rečeno obična klima.

Kontaktirajte nas za ponudu

Kontaktirajte nas za ponudu

Kontakt

011/3565-133
Hajduk Veljkova 1, Rakovica, Beograd

Servis i servisna podrška

© (Copyright) Klima PINGVIN 2023