Istraživali smo za vas: koji su benefiti podnog grejanja?

Da li ste znali da su podno grejanje koristili još stari Rimljani?  – Da bi zagrejali svoje kuće (vile) i javna kupatila, oni su osmislili metod zagrevanja prostora i to na način što su ispod podova prostora koje je trebalo zagrevati provukli cevi kroz koje su puštali zagrejan vazduh. Oni izumeli, a mi i dan danas kao nadograđenu ideju koristimo: toplota u celom prostoru na energetski efikasan i zdrav način je naročito popularizovana u poslednjih pedesetak godina.

Da li je podno grejanje štetno po zdravlje?

Često ćete ćuti oprečna mišljenja, ali tu smo da vas razuverimo. Podno grejanje pogoduje zdravom načinu života. Kako i zašto? – Svedoci smo da kada dođe zima i „prorade“ radijatori, vazduh u stanu ili kući postaje suv; imamo osećaj da nam smeta pri disanju (ovo iz razloga što se prekomerno isušuje sluznica), a i naša koža prilično trpi i postaje suva i perutava. Sa podnim grejanjem ovakvu vrstu problema nemamo.

Podno grejanje spada u niskotemperaturna grejanja, a temperature poda mogu biti u zavisnosti od prostorije između 21°C pa do 28°C. Korišćenjem podnog grejanja kontrolišemo naš kućni budžet i ovakva vrsta grejanja je ekonomičnija po domaćinstvo  – ušteda je oko 6-12%. Daćemo vam prost primer: u klasičnim radijatorskim sistemima voda mora da se zagreje do temperature od 65°C – 75°C da bi prostorije bile zagrejane, dok podno grejanje zahteva temperaturu od maksimum 28°C, pa čak i manje (što pretežno zavisi od vrste poda). Gubici toplote prilikom provetravanja prostorija je znatno manji u odnosu na prostorije kod koji su hrejna tela smeštena ispod prozora. Podno grejanje obezbeđuje toplotu od poda do plafona bez tzv.“hladnih tački“ koje se neminovno javljaju prilikom upotrebe radijatora (proračunima se došlo do toga da radijatori zagrevaju prvo vazduh koji im je najbliži, dok središnji delovi prostora ostaju nedovoljno i neracionalno zagrejani).

Kako funkcioniše podno grejanje?

Topla voda cirkuliše kroz splet „petlji“ koje su fiksirane ispod poda, pa na taj način stvaraju veliku grejnu površinu koja zagreva prostoriju od poda prema vrhu. Na ovaj način, celokupna površina poda deluje kao jedno grejno telo.

Photo image / preuzeto sa „Ambiente UFH“

Kontaktirajte nas za ponudu

Kontaktirajte nas za ponudu

Kontakt

011/3565-133
Hajduk Veljkova 1, Rakovica, Beograd

Servis i servisna podrška

© (Copyright) Klima PINGVIN 2023