fan coilklima uređaji31. avgusta 2023.

Šta je BTU kod klima uređaja?

Kada hoćemo da definišemo koji nam klima uređaj treba, obično koristimo žargonski (sleng) naziv: „12ica“, „9ka“, 18ica“ itd. Ali, kada se malo više udubimo u tehničku specifikaciju (ili samu oznaku klime, videćemo da u naslovu stoji to čuveno „BTU“ . Različite oznake za na oko iste modele klima čitamo 9000 BTU; 12000 BTU; 18000 BTU; 24000 BTU. Ovaj akronim (BTU) označava početna slova na engleskom “ British Thermal Units„, što bi u prevodu značilo – britanska termalna jedinica.

Sada dolazimo do one bitne stvari: kako da izaberete onaj „pravi“ kapacitet klime koji odgovara prostoru u koji ćete je ugraditi?

Morate biti svesni činjenice da odokativno procenjivanje nije baš najbolje rešenje, jer u našem iskustvu koje imamo, dešavalo nam se da ljudi biraju klima uređaj sa većim ili najvećim BTU, obzirom da veruju da će prostorija zbog toga biti hladnija. To uopšte nije tačno. Šta se ovde može desiti? – Ekstrakcija vlage će biti neodrživa i to može izazvati osećaj vlažnog vazduha u prostoriji. Već smo pričali da povećana vlažnost u prostoriji može izazvati gljivice i bakterije po zidovima i neprijatne mirise kao posledicu pojavom buđi. Ako ovo posmatramo u odnosu na klima uređaj, pojačano stvaranje vlage koju klima ne može uspešno da „reši“, može skratiti njen „radni vek“, jer se prečesto zaustavlja ciklus hlađenja.

Kada biramo kapacitet (BTU) kod klima uređaja, moramo obratiti pažnju i na sledeće:

  • visina plafona (da li je standardna, ili viša)
  • količina sunčeve svetlosti koja ulazi u prostor (da li je u pitanju sunčana strana, ili se prostor nalazi u senci ili polusenci)
  • da li je nekoliko soba povezano (na primer dve prostorije nisu odeljene vratima, ili su odeljene delom u pregradnom zidu
  • izolacija (ako vaš dom nije dobro izolovan, klima koja je potrebna za taj prostor svakako mora imati veći BTU u odnosu  na kvadraturu)
  • prozori (veliki prozori od poda do plafona, odnosno balkonski prozori ili ako je jedna cela strana prostora u prozorima, svakako ćete shodno tome birati veći BTU u odnosu na kvadraturu)

Ukoliko su uslovi idealni, prostor sa dobrom izolacijom, gde visina plafona nije preko 2,7m, onda se možete voditi ovim smernicama:

7000 BTU je za prostor od 10m² - 20m²
9000 BTU je za prostor od 20m² - 30m²
12000 BTU je za prostor od 20m² - 40m²
18000 BTU je za prostor od 40m² - 60m²
21000 BTU je za prostor od 60m² - 70m²
24000 BTU je za prostor od 60m² - 80m²

Ipak, ukoliko i pored svega o čemu smo pisali niste u potpunosti sigurni koja je klima idealna za vaš dom ili poslovni prostor, predlažemo da nas kontaktirate na brojeve telefona 011 3565-133 ili 065 3565-133, ili nas posetite u našem prodajnom objektu koji se nalazi u Beogradu, Rakovica, Ul. Hajduk Veljkova 1. Za dodatne informacije i mogućnosti koje neki klima uređaji imaju, možete se informisati na našem sajtu u odeljku „prodavnica“ i uz konsultaciju sa nama potvrditi da li klima uređaj koji ste izabrali može ispuniti sva vaša očekivanja.

Photo image: preuzeto sa sajta www.daikin.rs. / Sensira

Kontaktirajte nas za ponudu

Kontaktirajte nas za ponudu

Kontakt

011/3565-133
Hajduk Veljkova 1, Rakovica, Beograd

Servis i servisna podrška

© (Copyright) Klima PINGVIN 2023